26. siječnja 1993. godine Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice. 

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO HB Busovača u Dusini je u subotu dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena 26. godišnjica tragedije i počinjenog zločina nad hrvatskim civilima ovog zaseoka koji teritorijalno pripada Zenici, a gravitira busovačkoj općini, prenosi Grad Busovača.

Tim povodom na spomen obilježju Dusina, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vikar župe sv. Ante Padovanskog u Busovači fra Željko Nikolić. Uz političke dužnosnike, prijatelje i suborace, pripadnike Koordinacije braniteljskih udruga iz Busovače, na svetoj misi zadušnici i polaganju vijenaca prisutni su bili i članovi obitelji ubijenih.

O samom zločinu i selu Dusina

Tog dana, 26. siječnja 1993. Armija BiH počinila je veliki zločin i pokolj civila u Dusini pored Zenice kojim je počeo otvoreni sukob Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Pritisnuti značajnim vojnim porazima protiv Srba na velikom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine, Armija BiH se okrenula osvajanju teritorija „od Hrvata“ želeći na taj način kompenzirati gubitke na drugoj strani. Zbog toga je izvršila pokolj nevinih ljudi u selu Dusina pored Zenice u kojem je 80% stanovništva bilo bošnjačko, a maleni ostatak činili su Hrvati.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, 9 Hrvata i 1 Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić. Zvonku Rajiću je nakon ubijanja izvađeno i srce. Akcijom je zapovijedao Šerif Patković za kojeg je Željka Rajić (supruga Zvonka Rajića) kao svjedokinja u Haagu kazala kako se „hvalio da joj je osobno ubio muža“. Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači.

Nepravda Haškog suda

Što je prije – siječanj ili travanj? Pišući ovaj tekst razmišljam o nepravdi Haškog suda koji ili bahato ili tendenciozno i zlonamjerno, u presudi generalu Blaškiću, konstatira da su Hrvati sredinom travnja 1993. izveli napad na Muslimane i da je tada započeo muslimansko-hrvatski sukob u Bosni i Hercegovini. A Dusina? Gdje je to selo? Tko je koga tu, siječnja 1993., napao i pobio? I što je prije – siječanj ili travanj? Dovoljno je se sjetiti krvavih dana u Lužanima, Gustom Grabu, Dusini…

Pet žrtava obitelji Kegelj u jednom danu

Kegelji su tog dana ostali bez pet članova obitelji. Ubijen je otac – Vinko, dva mu brata i dva stričevića… (Vinko, Stipo, Mladen, Draženko i Niko).

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh