U četvrtak 9.5.2019. godine potpisani su sporazumi o provedbi Programa ciljanih preventivnih zdravstvenih pregleda branitelja i Programa psihosocijalne zaštite i mentalnog zdravlja branitelja. 

Sporazume su potpisali ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo, predstavnici domova zdravlja s područja županije (Mostar, Stari Grad, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk i Stolac) te predstavnici centara za mentalno zdravlje koji djeluju pri Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Mostar Stari grad.

Riječ je o nastavku aktivnosti Ministarstva na poboljšanju zdravstvene skrbi braniteljske populacije u dijelu prava iz područja zdravstva kroz pravo na medicinsku prevenciju i rehabilitaciju. Ministarstvo će sljedećih dana raspisat javni oglas kojim će pozvati sve branitelje da se prijave na ove projekte, a u suradnji s domovima zdravlja organizirat će skupine branitelja koji će dolaziti na dogovorene medicinske tretmane.

Na taj način pratit ćemo i statistiku i imati stvarniji uvid u zdravstveno stanje branitelja kako bi te programe mogli unaprijediti uz pomoć Vlade i Skupštine HNŽ-a - poručio je ministar Soldo.

Ministar je istaknuo da je ministarstvo, kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja na području Županije, pa je stoga odlučilo organizirati preventivne zdravstvene preglede kako bi se u što ranijoj fazi otkrile bolesti. Očekujem da do kraja godine u svim županijskim općinama profunkcioniraju preventivni zdravstveni pregledi, a u narednih par godina da se razviju i centri za mentalno zdravlje i na sjeveru i jugu županije kako bi skrb o braniteljima bila potpuna - dodao je ministar.

Po riječima ravnatelja Doma zdravlja Mostar dr. Maria Kordića, ciljana skupina za zdravstvene preglede su branitelji koji nekoliko godina nisu bili kod liječnika.

Ovim ih želimo motivirati kroz olakšice u pregledima, odnosno kroz organizirani sustav način pregleda, da pristupe ili preveniraju napredak ili nastanak bolesti, te time olakšaju i sebi i društvu - poručio je dr. Kordić.

Dr. Nada Bazina, koja je dio stručnoga tima za izradu programa psihosocijalne zaštite i mentalnoga zdravlja, složila se o nužnosti podizanja svijesti o važnosti zdravog življenja i praćenja rizičnih faktora oboljenja.

Psihosocijalna pomoć koja će se pružati u centrima za mentalno zdravlje je najkompleksniji dio svega, ali mi smo potpuno kadrovski osposobljeni da pružimo takvu vrstu pomoći ovoj populaciji - rekla je dr. Bazina.

Podsjeća da su i dosada radili s braniteljima, ali ne organizirano kao što će to biti slučaj ubuduće.

Inače, Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a u ovoj proračunskoj godinu za doprinos u zdravstvu izdvojilo 100.000 maraka za preventivne zdravstvene preglede i 50.000 maraka za brigu o mentalnom zdravlju branitelja. Također, Ministarstvo je za one branitelje koji nisu mogli biti osigurani po drugom osnovu, izdvojilo nešto više od 270.000 konvertibilnih maraka i osiguralo 2.252 korisnika. Za medicinsku prevenciju i rehabilitaciju u prethodnoj godini utrošilo je oko 120.000 maraka. Na banjsko liječenje poslano je 180 korisnika, a za ortopedska i druga pomagala utrošeno je oko 40.000 maraka za trideset korisnika. Za jednokratno novčano liječenje izdvojena je oko 330.000 maraka, a takvu pomoć zatražilo je i dobilo 1.543 branitelja. U tekućoj godini u županijskom proračunu uvećana su sredstva za sve spomenute stavke.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh