Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića prisustvovala je svečanosti obilježavanja 15. obljetnice osnutka Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, glavne institucije za prikupljanje, sređivanje, čuvanje te stručno i znanstveno istraživanje i publiciranje povijesne istine o Domovinskom ratu u utorak, 16. lipnja 2020. godine, u Hrvatskom državnom arhivu, u Zagrebu. 

Istaknuvši važnost osnutka Centra, ministrica je dodala kako Hrvatska nedvojbeno počiva na vrijednostima Domovinskoga rata, kao ključnog događaja u novijoj povijesti kojim je omogućeno uvođenje načela suvremenih demokratskih i civilizacijskih vrijednosti. Rekla je kako je to istodobno bio izraz opredijeljenosti za povijesnu istinu najviših tijela Republike Hrvatske i njihove želje da se Domovinski rat odmakne iz područja ideologizacije i dnevnopolitičkih interpretacija te ostvari nužni odmak i objektivnost potrebna za strogo znanstveni pristup proučavanju prošlosti.

Zaključila je kako su ravnatelj i djelatnici Centra svojim požrtvovnim, stručnim i znanstvenim radom uspjeli dokumentirati golemi dio dragocjenog gradiva vezanog za jedno od najtežih razdoblja u novijoj povijesti hrvatskoga naroda te to gradivo učiniti dostupnim i prezentirati ga javnosti. 

Ministrica je naglasila ključne smjerove djelovanja Centra i podsjetila na aktivno sudjelovanje u procesu digitalizacije arhivske građe koji je obuhvaćen i novim kapitalnim projektom „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“ kojim će se povećati pristup kulturnoj baštini u digitalnom obliku te je zaštititi trajnom pohranom u digitalnom obliku. Kao jedan od najvažnijih projekata u budućem radu Centra, ministrica je istaknula uspostavu i upravljanje enciklopedijskim portalom o Domovinskom ratu koji će se provoditi u suradnji s Leksikografskim zavodom i potporu Ministarstva. Naposljetku, dodala je i kako je u procesu osmišljavanje i izrada projekta od posebnog interesa „Razorena kulturna baština i ratne štete na kulturnim dobrima tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj“.
 
Pozdravnim riječima obratio se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Miodrag Demo i ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Dinko Čutura, a okupili su se i brojni državni dužnosnici, branitelji i povjesničari.

Ravnatelj Centra dr. sc. Ante Nazor istaknuo je kako je Centar obavio veliki posao pri sakupljanju, sređivanju i objavljivanju građe, koja je važna kako bi se doprinjelo razumijevanju Domovinskog rata te dodao kako ključno načelo rada nije pisanje po mjeri pobjednika nego je temeljeno na argumentima i znanstvenoj istini.

Pored znanstveno-istraživačke i klasične arhivske djelatnosti značajnu dionicu rada Centra zauzima i izdavačka aktivnost te je uz obilježavanje 15 godina djelovanja predstavljena i izdavačka i suizdavačka djelatnost s posebnim osvrtom na knjigu „Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.“.  O knjigama i izdavačkoj aktivnosti Centra govorili su recenzentica knjige i odvjetnica u pravnom timu generala Slobodana Praljka Nika Pinter, autor knjige dr. sc. Davor Marijan, urednik knjige „Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.“ general Zlatan Mijo Jelić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž i ravnatelj Centra dr. sc. Ante Nazor.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh