Nekadašnji pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać obilježili su danas 28. godišnjicu  osnivanja. U odavanju počasti poginulim saborcima na katoličkom groblju Križ u Žegaru, Gradskom mezarju Humci i spomen – obilježjima, pridružili su im se nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici gradske i kantonalne vlasti.  

Temeljna zadaća je da ne dopustimo zaboravljanje nijednog učesnika u časnoj borbi za obranu našeg grada. Ponosni smo na sve ono što smo u periodu od 1992. do 1995. godine uradili zajedno sa Petim korpusom ARBiH. Prvenstveno se sjećamo onih kojih su dali najviše u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine, svoje živote – rekao je bivši zapovjednik Hrvetskog vijeća obrane regije Bihać Franjo Grgić.

Ponovljeno je kako su u obrambeno – oslobodilačkom ratu poginula 72 pripadnika HVO regije Bihać, 250 ih je ranjeno, a tri pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

Nijedan pripadnik nije procesuiran za ratne zločine, a uvijek s ponosom ističemo našu zajedničku borbu i brojne uspješne vojne operacije sa pripadnicima Petog korpusa i Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog toga je Bihać uvijek bio primjer suživota, zajedništva i tolerancije – dodao je Grgić.

Današnje obilježavanje godišnjice prošlo je bez svečane akademije i još nekoliko planiranih sadržaja, s obzirom na mjere i preporuke o ponašanju zbog pandemije korona virusa.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh