Prije 28 godina utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane (HVO) čiji je zadatak bio tijekom ratnog razdoblja u Bosni i Hercegovini zaštititi tamošnje Hrvate s obzirom na to da je prethodno Alija Izetbegović u ime tadašnjeg državnog vrha kazao "ovo nije naš rat" u vrijeme dok su JNA postrojbe već razarale selo Ravno na samom jugu Hercegovine. 

Već dan-dva nakon službenog osnivanja HVO ulazi u velike bitke s nadmoćnom srpskom vojskom i JNA oko Kupresa gdje je pretrpio velike gubitke, a od 13-23. travnja 1992. slama veliku ofenzivu Srba prema Livnu i njihov pokušaj proboja prema Hercegovini i Neretvi. 23. lipnja 1992. HVO osvaja prvu agresorsku vojarnu u Čapljini.

Ukupno 6337 hrvatskih vojnika je poginulo kao pripadnici HVO-a, uz brojne civile Hrvate Bosne i Hercegovine koji su bili žrtve strašnog rata od 1992-1995.

HVO je imao ključnu ulogu u oslobađanju velikih dijelova Bosne i Hercegovine 1995.

Ova 28. obljetnica osnutka HVO-a obilježava se u izmijenjenim okolnostima zbog globalne pandemije korona virusa, a otkazana je i središnja proslava u Livnu. Zbog toga će udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata u međusobnoj koordinaciji danas odati počast poginulim i preminulim pripadnicima HVO-a po općinama i gradovima.

Skromne obljetnice

U Posušju su, primjerice, svijeće zapalili načelnik općine Posušje, Branko Bago i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Posušje.

"Ova obljetnica dan je sjećanja na sve branitelje, osobito one koji su dali svoj život za našu slobodu te njih u svojim molitvama danas osobito spominjemo. Svim pripadnicima HVO-a upućujemo pozdrave te im čestitamo ovaj dan", priopćeno je na službenoj stranici te općine.

U Grudama, u mjestu utemeljitelja i vrhovnog zapovjednika HVO-a Mate Bobana, u nekadašnjem središtu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, svijeće su položili grudski načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ, te članovi braniteljskih udruga, u Parku hrvatskih velikana kod Spomenika braniteljima.

Osnivanje HVO-a prigodno je obilježeno i u Središnjoj Bosni, u Kreševu i Busovači...

Vijence su položili i svijeće za poginule pripadnike Hrvatskog vijeća obrane upalili predstavnici Općine Kreševo, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i HDZ-a BiH.

Polaganje vijenaca povodom 28. obljetnice HVO-a u Kiseljaku predvodio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne Nikica Tomić i general Mario Bradara.

"U svoje osobno ime i u ime svih pripadnika HVO-a i članova središnje udruge dragovoljaca i veterana HVO Herceg Bosne Mostar, upućujem iskrene čestitke i pozdrave. Pozivamo sve branitelje i članove udruge da 8. travnja upalimo svijeće u svom domu, kao spomen na sve poginule branitelje i na takav način obilježimo 28. obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane! Ostanimo doma!", poruka je predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Nikice Tomića.

Predsjednici Udruga treće gardijske motorizirane tenkovske brigade nositelja ratnih odličja Busovača i specijalne policije ŽSB su povodom 28 obljetnice osnutka HVO-a upalili svijeće za sve poginule hrvatske bojovnike na središnjem spomen obilježju u Busovači, a vlastima uputili apel da se stavljaju na raspolaganje ako to bude potrebno.

Vijenci su položeni te svijeće zapljene u vojarni 'Božan Šimović' u Čapljini. Vijence su položili i zapalili pripadnici OS BiH na čelu sa zapovjednikom 4. pješačke brigade brigadirom Zdravkom Rezom. 

Na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima HVO-a u Uskoplju danas je u koordinacija triju udruga HVO-a; poginulih i nestalih, dragovoljaca i veterana, ratnih odličja, položen vijenac i zapaljene svijeće.

I u Odžaku su pripadnici braniteljskih udruga odali počast pripadnicima HVO-a. 

Braniteljske udruge HVO Travnik povodom 28. obljetnice HVO u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje položile su vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja na groblju Prahulje. 

Također,  28.obljetnica utemeljenja HVO-a obilježena je i u Orašju. Svijeće su upaljene kraj Spomen obilježja poginulim braniteljima.

Obilježavanje 28. obljetnice HVO-a upriličeno je i u Brčkom. Marinko Ageljić, tajnik 108. HVO Brigade - Ravne Brčko zapalio je svijeće i položio cvijeće ispred spomen obilježja pripadnika HVO-a.

Hrvatski branitelji iz Žepča i Zeničko-dobojske županije su se prisjetili HVO-a i svojih suboraca. 

Čestitku su uputili i iz Hrvatskog narodnog sabora BiH. "Dragi branitelji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, svima Vama ali i svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a čestitam 28. Obljetnicu osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, i svima Vama kao i Vašim obiteljima, neka je sretan, radostan i nadasve od dragog Boga blagoslovljen Uskrs, blagdan Uskrsnuća Isusa Krista, kao temelja naše katoličke vjere. S osobitim poštovanjem”, stoji u čestitki koju potpisuje general bojnik Vlado Džoić.

Čestitka Tome Medveda

Rano jutros je u Mostaru ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače podignut jarbol HVO-a u spomen na ovu obljetnicu.

Ministar branitelja Republike Hrvatske Tomo Medved čestitao je ovaj dan poručivši da se danas prisjećamo se i svih hrvatskih žrtava u obrani opstojnosti i slobode našeg naroda.

Povodom 28. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je čestitku svim pripadnicima HVO-a: "Poštovane obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, dragi prijatelji, na današnji dan kada se prisjećamo osnutka Hrvatskog vijeća obrane, oružane snage koja je imala ključnu ulogu u opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, prisjećamo se i svih hrvatskih žrtava u obrani opstojnosti i slobode našeg naroda. Zbog žrtve poginulih i nestalih pripadnika HVO-a, danas je obveza svih nas stajati na braniku jednakopravnosti Hrvata u BiH. Uz zahvalu svima njima i njihovim obiteljima, upućujem čestitke svim pripadnicima HVO-a. Neka ovaj dan zauvijek ostane zabilježen u povijesti i sjećanju hrvatskog naroda", piše u čestitki ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh