Danas se na više lokacija u gradu Mostaru, svečano obilježava 27. obljetnica oslobađajuće akcije više hrvatskih postrojbi u sklopu 'Lipanjskih zora'. 

''Opet je obljetnica Heliodroma, opet je obljetnica Lipanjskih zora, to je tako lijepo i sveto ime. Hrvatski vitezovi u svom su neodoljivom i junačkom narodu omeli JNA i četnike, na ovom su Humu zauzeli Heliodrom, a neprijatelja potjerali preko Neretve i dalje na istok gdje mu je i danas mjesto'', rekao je Stanko Sopta general zbora HVO-a u Vojarnoj 'Stanislav Baja Kraljević'. Naime danas se na više lokacija u gradu Mostaru, svečano obilježava 27. obljetnica oslobađajuće akcije više hrvatskih postrojbi u sklopu 'Lipanjskih zora'.

''Grad je Mostar kucao svojom žilom životnom 'Ceste spasa' kroz Cim i preko Planinice. Vitezovi HZHB i HVO-a držali su Malu Kozicu, Gavac i Planinicu, ostalo je čeličnim i krvavim zagrljajem držala JNA i četnici. Onda kada smo krenuli, njima tu više nije bilo mjesta. Hrvatski stolni grad Mostar oslobodili smo njihovog čeličnog zagrljaja, jednom zauvijek. U jednom naletu pjevali smo pjesmu slobode u Lipanjskim zorama.  Danas stojimo do spomena hrabrih vitezova HVO-a Stanislava Baje Kraljevića i Mije Babića, oni su dali živote i udarili mrgin našoj slobodi'', kazao je general Sopta dodajući kako su s njima i drugi poginuli u lipanjskim zorama, ranjeni i nestali….

''Majke su čekale svoje sinove, a oni su ostali u zagrljaju slobode. Sloboda je njihovim očevima kucala na vrata i zvala se njihovim imenom. Danas, 27 godina poslije mi smo tu opet s vama; sinovima 'Lipanjskih zora' zakićeni cvijetom slobode svi ćemo zvati vaša imena i velimo vam hvala, hvala vašim obiteljima, počivajte u miru Božjem, okićeni slavom svoje zemlje za koju ste život dali'', kazao je Sopta.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh