Udruga organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO Sarajevo povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja HVO Sarajevo (29. svibanj 1992. – 29. svibanj 2019.) upriličila je Svečanu akademiju i ceremoniju polaganja vijenaca, paljenja svijeća i odavanja počasti svim poginulim i preminulim braniteljima HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko".  

Svečana akademiju održana je u galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku  u Sarajevu. Nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine i himne hrvatskog naroda, nazočnima su se obratili prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo Marinko Pejić i jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo i pomoćnik zapovjednika HVO brigade "Kralj Tvrtko" za IPD Zvonimir Jan. Svečanosti su nazočili i zapovjednik HVO Sarajevo (Stup) Vinko Braco Martinović i član HVO Sarajevo (Novi Grad) Darimir Ćurčić. 

''Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno'', kazao je Pejić. Zvonimir Jan je naglasio da je uloga i značaj HVO-a Sarajevo nezanemarljiva. ''Stoga je Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo 2017. godine našoj Udruzi organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO Sarajevo dodijelilo status braniteljske udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. Skupština Kantona Sarajevo je 2018. godine prvom ratnom predsjedniku HVO Sarajevo Marinku Pejiću dodijelila Plaketu KS kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti, a Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo dodijelilo mu je 2019. godine Zahvalnicu Općine Novo Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju  nauke i društvene zajednice'', kazao je Jan.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni predstavnici društvenog života, Željko Bakalar, savjetnik u Uredu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, Miljenko Ugarković, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH, Adnan Zeković, zastupnik u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo, Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99",  Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, i mnogi drugi. Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: Jakša Jurjević, Ivana Krstanović, Sretko Vujić, Besim Spahić i Džemal  Džigal.  Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za braniteljska pitanja Kantona Sarajevo, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije braniteljskih udruženja Općine Novo Sarajevo na Groblju "Sveti Josip" u Sarajevu, položila su vijence i zapalila svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", a u Crkvi sv. Ante u Sarajevu služena je sveta misa zadušnica.

Pokrovitelji programa bili su Ministarstvo za braniteljska pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo, priopćeno je iz Udruge organizatora otpora, umirovljenih i razvojačenih branitelja HVO Sarajevo.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh