OGORČEN PRESUDOM Dobro ga poznajem, kao i sve ostale koji su nas mučili i ubijali u tom zloglasnom logoru, priča nam Nikola Čičak koji je preživio 16 mjeseci torture u Manjači. 

Pred sobom imate potpuno nevinu osobu, govorio je Dane Lukajić u završnim riječima prošli mjesec uvjeravajući suca Županijskog suda u Zagrebu Dražena Kevrića da je on nevin.

No niz svjedoka i dokumenata uvjerili su sudsko vijeće da se Lukajić nije pridržavao ženevskih konvencija, da u logoru Manjača ne da nije spriječio mučenje zarobljenika, nego je i sam sudjelovao u njihovu mučenju.

Zbog toga je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Lukajića su uhitili 30. lipnja 2018. godine, kad je ušao u Hrvatsku s grupom koja je išla na komemoraciju žrtvama fašista u Jadovnom. Od tada se nalazi u pritvoru.

Na objavu presude nije želio doći.

Lukajića se ne tereti za osnivanje logora ni za način prehrane u logoru Manjača, nego za konkretne ratne zločine u odnosu na petoricu ratnih zarobljenika - pojasnio je sudac Kevrić.

Lukajić je optužen da je od sredine lipnja do 16. rujna 1992. godine na Manjači, prilikom ispitivanja dvojice zarobljenih pripadnika HVO-a i trojice zarobljenih HOS-ovca, u više navrata unaprijed zapovjedio podređenim pripadnicima vojske Republike Srpske da tijekom ispitivanja ili nakon njega tjelesno zlostavljaju, tuku i ozljeđuju zarobljenike.

Njemu podređeni su tako tijekom ispitivanja, u njegovoj nazočnosti, u više navrata palicama pretukli dvojicu pripadnika HVO-a, a dvojicu HOS-ovca tukli su rukama, nogama i palicama po cijelom tijelu.

Lukajića se tereti i da ga je udarao drškom pištolja po glavi, metalnom stolicom po leđima te mu čupao nokte, a jednom prilikom udarao ga je čekićem po šaci desne ruke govoreći da to radi kako ovaj više nikad ne bi mogao na nekoga pucati, stoji u optužnici.

Čuo sam za presudu Lukajiću, kojega jako dobrom poznajem, kao i sve druge koji su nas maltretirali, tukli i ubijali u tom zloglasnom logoru. To je mala i sramotna kazna - rekao je dragovoljac Domovinskog rata Nikola Čičak, jedan od najpoznatijih logoraša srpskog logora smrti na Manjači.

U logor Manjaču sam došao te 1993. godine, kad su četnici zarobili 24 pripadnika HVO-a, među kojima sam bio i ja. U tom trenutku sam imao 78 kilograma, a kad su me novinari fotografirali pokraj žice, bio sam težak jedva 36 kilograma. Razmijenjen sam u Novskoj. Tih 16 mjeseci u logoru za mene je bilo 16 godina tamnovanja - prisjetio se Čičak najgorih dana svojeg života.

Smatra da su mu američki novinari, koji su objavili strašne slike iz logora Manjače, tako uspjeli spasiti život.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh