Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske'', istaknuto je danas u Čapljini. 

Današnji dan koristimo kao priliku da se sjetimo svih poginulih pripadnika koji su sudjelovali u oslobođenju vojarne u Čapljini, ali da naglasim prije svega da je ovo prva vojarna koja je oslobođena i gdje je zarobljena ogromna količina naoružanja i opreme koja je u to vrijeme bila nužna i hrvatskoj vojsci i Hrvatskom vijeću obrane'', rekao je na obilježavanju 27. obljetnice oslobađanja vojarne u Čapljini general Dragan Ćurčić, zapovjednik postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović u vrijeme ratnih događanja u BiH. Operacijom je zapovijedao pokojni Božan Šimović, po kojemu vojarna danas nosi ime. ''Ja sam bio njegov zamjenik i operativno izvodio dijelove. Mi smo imali četiri poginula i 17 ranjenih pripadnika pri oslobađanju vojarne, ali nemjerljiv je značaj oslobađanja jednog velikog uporišta na ovoj strani Neretve koji je omogućio daljnje pripreme za napad na istočnu stranu i probijanje prema Stocu, gdje je također naša postrojba dala nemjerljiv doprinos. Oslobađanje vojarne u Čapljini odjeknulo je kao dramatičan događaj. U to vrijeme, kad kažete prva u bilo čemu, nešto je veliko, a pogotovo osvojiti jedno ovako uporište, tako dobro naoružanu vojarnu, s tolikim brojem vojnika i koji je ona strateški značaj imala za njih jer je uočavala da imaju jako uporište na desnoj strani Neretve. Ova vojarna svim drugima dala je motiv da vide da se može i da se ne treba ustručavati bilo čemu '', dodao je Ćurčić.

Oslobađanjem vojarne u Čapljini, prve u BiH, spriječen je prodor zloglasne JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista sa već zauzete Dubravske visoravni preko Čapljine do južnih dijelova Republike Hrvatske'', istaknuto je danas u Čapljini prilikom skupa u vojarni. Bilo je to vrijeme odlučnosti u kojem su Hrvati bili kao jedan i tako pokazali snagu daleko nadmoćnijem neprijatelju. Ovdje su udareni temelji obrane BiH, ali i južnog dijela Hrvatske, dodali su organizatori. ''Na današnji dan 1992 godine postrojbe HVO-a ušle su u vojarnu i oslobodile ju, a važno je istaknuti kako je to prva oslobođena vojarna u BIH,  što je dalje bilo neobično važno za obranu same Čapljine, jer se vojarna nalazi u srcu grada, tako i za šire područje Hercegovine. Kada se pogleda tijek rata, vidi se da su nakon ove prve velike pobjede su uslijedile i druge - prvotno operacija Lipanjske zore, kada se oslobodio dobar dio područja Hercegovine , a kasnije i sve pobjede postrojbi HVO-a'', kazali su sudionici tih događaja. U akciji oslobađanja vojarne, koju je predvodio legendarni zapovjednik Božan Šimović, a koja danas nosi njegovo ime, poginula su četiri pripadnika hrvatskih postrojbi. U akciji je sudjelovala postrojba Ludvig Pavlović sa pridruženim postrojbama iz Čapljine i Ljubuškog. Prilikom akcije 17 pripadnika postrojbe je ranjeno. U krugu vojarne Božana Šimovića okupila su se brojna izaslanstva koja su položila vijence i zaplila svijeće, kako za Božana Šimovića, tako i za ostale branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu. Sveta misa za poginule i pokojne branitelje služena je u kapelici sv. Mihovila, u krugu vojarne

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh