Prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izreći se danas pravomoćnu presudu ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću po optužnici koja ga tereti za najteže ratne zločine, uključujući genocid. 

Na jučerašnji dan navršilo se 25 godina od razmjene hrvatskih logoraša iz logora IV. Osnovna škola u Mostaru. Ovaj logor je po broju zatočenika, torturama, mučenjima i zlostavljanjima među pet najzloglasnijih na području Hercegovine, u kojem je tijekom bošnjačko- hrvatskog sukoba (1993.-1994.) pri obavljanju prinudnog rada poginulo ili ubijeno preko 30 zatočenika, a velika većina je lakše ili teže ranjena, dok ostatak i danas osjeća traume i posljedice boravka u istom. 

Danas 19. ožujka preživjeli hrvatski logoraši, zajedno s obiteljima ubijenih i nestalih, obilježavaju 25. obljetnicu razmjene 294 logoraša iz zloglasnog koncentracijskog logora takozvane Armije BiH „Stadion“, otvorenog pod tribinama Nogometnog kluba Iskra. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća članovi Hrvatske udruge logoraša u BiH obilježili su 25. obljetnicu zatvaranja logora Armije RBiH u Muzeju Bitke za ranjenike u Jablanici, logora koji je raspušten na današnji dan 1994. godine. U "Muzeju" je u manje od godinu dana bilo zatvoreno oko 600 Hrvata jablaničkog kraja. 

Svečano, dostojanstveno i skromno u utorak je u Vitezu obilježena dvadeset i šesta godišnjica osnivanja Zbornog područja Vitez. Organizator ove svečanosti je Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg Bosne SBŽ-a na čelu s bojnikom Jozom Stojakom Mungosom. Prema procjenama stručnjaka, povjesničara i vojnih analitičara, osnivanje Zbornog područja Vitez bilo je ključna odluka za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području, a što su pokazala i potvrdila vremena koja su slijedila. 

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh