Banja Luka je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad u cijeloj Bosni i Hercegovini, a mnogi ga smatraju jednim od njenih najljepših gradova. Upravno je središte Republike Srpske, te privredni i kulturni centar ovog dijela Bosanske krajine.
Na području Banja Luke bilo je više logora za Hrvate te je ovdje pobrojan samo jedan dio. 

Manjača.

Logor juzno od Banje Luke. - Predstavnica Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice u Ženevi izjavila je kako su Srbi uspostavili novi logor južno od Banje Luke. Tamo se vise od 6.000 ljudi drži na otvorenom, zagrađeni bodljikavom Žicom...

Zatvor "Tinjica". - U ovom mučilištu bilo je zatočeno preko 1.000 zatočenika

Tzv. "Crna kuća". - U ovom logoru bili su zatočeni pojedini hrvati i bošnjaci sa šireg područja Banje Luke. U njemu su bili izloženi svakoj vrsti mučenja i terora.

Vojna kasarna u Banjoj Luci. – Hrvate i bošnjake s područja Kotor-Varoši izdvojene iz konvoja kod Čelinca Srbi su deportirali u ovaj kazamat. Oni koji su preživjeli pričaju o svome stradanju u tom logoru, gdje su ih ispitivali i svakodnevno tukli. Nakon detaljne obrade, "obične" zatočenike dalje su slali na Manjaču.

Rudnik u Čelincu (u pravcu Stanara).

Popis logora nije konačan. Svi evidentirani logori se nalaze u arhivi Udruge.

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh